Na hlavní stránku horolezeckého oddílu TJ Lokomotiva Teplice

Vánoční výlet Teplice–Bořeň

24. 12. 2008

Je 5:30 a u fontány na Benešáku se sešli nebojácná žena, 7 mužů a 3 psi. Všichni plni síly a odhodlání. 15 minut čekáme na případné opozdilce, ale nikdo další nepřichází.

Je zavelen start a s čelovkami na hlavách vyrážíme. V lese za Teplicemi je tma jak v pytli, až před Ohníčí světla definitivně vypínáme. Lesy a loukami jdeme sami zimní krajinou. Svižné tempo a krátké přestávky – jako prevence proti prochladnutí – nedopřávají kuřivachtivým čas ubalit si cigaretu. Konečně se v dááálce zjevuje Bořeň v celé své kráse. Mašírujeme přes výsypky a pak, mezi šípkovými keři a přes pole, se konečně blížíme k cíli.

Nedaleko úpatí hory se skupina dělí. Ti hladoví na nic nečekají a pokračují turistickou cestou na vrchol. Ostatní si dávají krátkou přestávku a sbírají síly na výstup skalnatou strží. Na vrcholu se obě části postupně přidávají k těm, kteří přijeli dříve.

Všem se procházka divokou přírodou moc líbila. Věřím, že letos se k nám přidáš i ty. Ano, myslím právě tebe. Že i ty si uvědomíš, že teprve díky procházce na Štědrý den si vánoční atmosféru, teplo domova, dárky, večeři i prostý odpočinek skutečně zasloužíš. Letos půjdeme z Bořeně do Teplic, brzké vstávaní tě tedy nemusí děsit.

Statistika

Počet účastníků
Počet účastníků

Seznam účastníků: Aksamitová Alena, Nejedlý Aleš, Plášil Michal, Plášil Pavel, Stádník Petr, Štika Jan, Štika Patrik, Vestfál Václav.

Seznam účastníků v roce 2007 (nultý ročník): Stádník Petr, Vestfál Václav.

Trasa: Kašna na Benešáku v Teplicích – Kladruby – Ohníč – Úpoř – výsypky – okraj Bíliny – vrchol Bořeně.

Údaje z GPS: Jan Štika

Datum24. 12. 2008
Délka pochodu19,36 km
Celkový čas5:12 h
… Z toho čas pochodu4:08 h
… Z toho čas zastávek1:04 h
Průměrná rychlost pochodu4,7 km/h
Celková průměrná rychlost včetně zastávek3,7 km/h

Foto: Patrik Štika

PC241015.jpg
Benešák, 5:30, pohoda.

PC241024.jpg
Mládež odpočívá před závěrečným útokem.

PC241030.jpg
Boj o vrchol začíná.

PC241034.jpg
Jste lidi upadli, ne? To jako že mám jít za vámi?

Další Patrikovy fotky
Obrázky z vrcholu od Ladislava Vöröse

Upomínkové předměty

Účastnický list

Medaile